Interview met onze hoofdgreenkeeper

‘We kunnen niet altijd alles wat we zouden willen’

Tijdens de algemene ledenvergadering beloofde Pieter van Hoeken van de commissie GEO (de letters staan voor Golf Environment Organization, een internationale organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van duurzaam beheer van golfbanen) ons een interview met onze hoofdgreenkeeper Richard Ferdinands. Met bijgaand stuk wordt deze belofte ingelost. Bovendien is het stuk het begin van meer, want op deze plek willen we op gezette tijden vaker vertellen over wat duurzaamheid onze golfclub oplevert.

Door Louis Westhof

Daags voordat we een bezoek brengen aan de greenkeepersloods, pal naast het pad van hole 2 naar hole 3, heeft het eindelijk weer eens geregend, na weken van droogte. “Tien millimeter in de afgelopen 24 uur”, meldt Richard. Hoewel de regen welkom was, zet de hoeveelheid nog weinig zoden aan de dijk. “De grond wordt er nog niet nat van. Als je in het bos de toplaag wegschuift, zit je in het stof.”

Kortom, meer hemelwater is welkom. Richard knikt dan ook goedkeurend als hij ziet dat er vooral op paasmaandag bovengemiddeld veel millimeters worden verwacht. Toch maken hij en zijn zes greenkeepers zich nog geen zorgen over de vochtbalans. “De diepere grondwaterstanden zijn nog steeds prima”, zegt hij.

Water vasthouden
De golfbaan inclusief bosgebied – goed voor zo’n 100 hectare – stroomt af naar het Koningsdiep, rechts van hole 4 en 5. “Dat is een natuurlijk proces”, zegt Richard. “Maar dat kunnen we wel deels beïnvloeden. Om deze reden hebben we een aantal jaren geleden een vijftal stuwen geplaatst in de Langsloot.”

Dat is de diepe sloot die loopt van (links naast) hole 1 tot aan het Koningsdiep, tussen hole 3 en 13 door, en achter de tee van 14 langs. “Deze Langsloot is verantwoordelijk voor de afvoer van het water van het hele gebied. Dankzij de stuwen kunnen we de afstroom zo regelen, om in droge periodes het water beter te kunnen vasthouden.”

‘Integraal bosbeheer’
“Voordat de stuwen kwamen, stonden de bossloten ieder jaar al half juni droog. Nu is dat een maand later. Dat komt de kwaliteit van het bos ten goede, want zo kunnen de bomen langer profiteren en het water opnemen.” Het plan voor de stuwen maakt onderdeel uit van het zogeheten ‘integraal bosbeheer’, waarmee de golfclub alweer twintig jaar geleden is begonnen. “Daarbij sturen we op boomsoort, op leeftijd, op licht en donker in het bos, op een maximum aantal bomen per hectare. Bosbeheer is langetermijndenken.”

Bosbeheer? Lauswolt is toch een golfclub…? “Dat is zo”, zegt Richard. “Maar bedenk wel dat de helft van de 100 hectare die we als golfclub in beheer hebben uit bos bestaat. Het bosbeheer is zodoende een belangrijk onderdeel van ons werk.” Over de dynamiek van het bos en het bosbeheer zou Richard moeiteloos een ochtend kunnen doorpraten, maar voor dit stukje schakelen we over op het beheer van de golfbaan.

Greens, tees en fairways
Ondanks de vele zonuren in april is de kwaliteit van de grasmat op de greens, tees en fairways nog niet op het gewenste niveau. En dat terwijl het nog slechts vier weken is tot het Lauswolt Open, op 17 en 18 mei. Richard beaamt het. “In vier weken kan er uiteraard nog veel ten goede veranderen, maar we moeten ons wel realiseren dat we de natuur niet in de hand hebben. Laat ik duidelijk zijn: je mag en kan niet verwachten dat de baan na een paar zonnige weken meteen in zomerconditie verkeert.”

“Ondanks de zonuren zat er tot dusver nauwelijks tot geen groei in het gras. De bodem is nog te koud, mede door de vele heldere nachten, met vaak nog vorst aan de grond. Dat is niet alleen bij ons zo, maar bij de meeste golfbanen in Nederland.” Hij maakt een vergelijking met Engeland, waar het de afgelopen maanden minder koud en droog was. “Daar zijn de greenkeepers al een maand aan het maaien. Hier zijn we er pas deze week mee begonnen.”

Om meer warmte in de grond te krijgen, zijn op Lauswolt de fairways en tees kort geleden belucht. In de week vóór het paasweekeinde volgde oppervlakkige beluchting van de greens, met korte pennen, om koolstofdioxide (CO2) uit de grond te krijgen, en zuurstof erin, wat de wortelontwikkeling bevordert. “Dat helpt ons bij het bereiken van ons doel: een dichte grasmat.”

Betrouwbare balrol
Zo ver is het nu dus nog niet, net zoals snelle (of liever: snellere) greens nog even op zich laten wachten. Tegelijkertijd wil Richard geen irreële verwachtingen wekken. “Ik kan mezelf populair maken door de greens op een hoogte van 3 millimeter te maaien, maar dat is niet duurzaam. Dit geldt trouwens niet alleen voor ons op Lauswolt, maar overal in Nederland. Hoe korter er wordt gemaaid, hoe groter de kans dat het gras niet meer groeit en de wortel afsterft, met alle kwalijke gevolgen van dien, zoals ziektes.”

Daarom houden Richard en zijn manschappen het voor de greens op 4,5 tot 5 millimeter in de zomerperiode. “Dat is doorgaans de hoogte die door de betere spelers nog als oké wordt ervaren”, zegt hij. “Om het gras tevreden te houden is 5,5 tot 6 millimeter beter, maar dan krijg ik geklaag over trage greens.”

“Ook voor ons is snelheid van de greens een issue, maar als greenkeepers hechten we meer waarde aan gezonde greens, waarop ballen betrouwbaar rollen. Niet alleen in de zomer maar ook in het laagseizoen. Ballen moeten hun lijn houden en niet hobbelen.” Daarnaast is het belangrijk dat alle greens ongeveer even snel zijn.

Keuzes maken
Dat laatste is lastig op een baan als Lauswolt, waar een deel van de greens in de donkere periode van het jaar altijd in de schaduw liggen. En omdat er nu ook nog geen sprake is van ‘een dichte grasmat’ (niet alleen op de greens, maar ook op voorgreens en fairways) zal het ook voor de betere golfers niet meevallen om goede scores te maken. “Een kwestie van tijd”, zegt Richard. “Al wil ik hierbij nog wel de kanttekening maken dat onze baan in de herfst doorgaans beter presteert dan in het voorjaar.”

Golfbaanbeheer is daarnaast een kwestie van keuzes maken. “Vandaag zijn we met ons vieren, terwijl er wel werk is voor zes. Ja, ook greenkeepers hebben recht op vrije dagen. De komende weken, als de groei er goed in zit, heb ik dagelijks werk voor tien mensen. En in het najaar zou ik op sommige dagen misschien wel twintig man aan het werk kunnen houden. Maar ook dan moeten we het met ons zevenen doen. Het is geen klacht, maar we kunnen niet altijd alles wat we zouden willen. We moeten keuzes maken, afhankelijk van de beschikbare mensen én afhankelijk van het weer. Ook een greenkeeper heeft wel eens tegenwind. Dit betekent dat we zo nu en dan een tijdelijke vermindering van de speelkwaliteit voor lief moeten nemen.”

Doorzaaien en zanden greens
We sluiten af met de korte mededeling die dinsdag 22 april op de homepage van onze website stond: ‘Vandaag doorzaaien greens, woensdag zanden greens’. Wat is het nut van deze werkzaamheden? Met het doorzaaien wordt beoogd een dichtere bezetting van de grasmat te krijgen, en de grasrassen (struis en roodzwenk) te verversen. Door het zanden verbetert de (verticale) ontwatering, wordt het oppervlak geëgaliseerd en verdunt de organische bovenlaag (de zogeheten viltlaag). Hoe dikker de (sponsachtige) viltlaag, hoe lastiger het water in de bodem zakt.

Er zullen meer van dit soort verhalen komen, die ook te vinden zijn op de GEO-pagina van onze website.

Terug naar nieuws.

Welkom op Lauswolt. In Beetsterzwaag ligt al bijna 60 jaar – met een oppervlakte van 100 hectare – onze baan verscholen in de Friese bossen. Doordat we grenzen aan het Koningsdiep, hebben we verrassende buitenholes met diverse waterpartijen.

U kunt van dit alles genieten door bij ons een greenfee aan te schaffen of door een lidmaatschap te nemen. Heeft u nog geen handicap, dan kunt u ook bij ons leren golfen.